همانطور که ما بدن ما انسانها ممکن است نسبت به برخی عوامل حساسیت نشان دهد، بدن حیوانات نیز ممکن است نسبت به برخی مواد که مولد آلرژی هستند حساسیت نشان دهد.
به این مواد حساسیت زا آلرژن گفته می شود و به واکنش بدن نسبت به این مواد حساسیت زا آلرژی اتلاق می شود.
آلرژنها می توانند طیف وسیعی از عوامل را شامل شوند. از مواد خوراکی گرفته تا گیاهان و بستری که حیوان شما در آن استراحت می کند.
تظاهرات بالینی و ظاهری آلرژی نیز می تواند متنوع باشد.
حیوان شما ممکن است در صورت تماس با مواد آلرژن عکس العمل های مختلفی داشته باشد که در برخی موارد کاملا سطحی و گذرا و در برخی موارد بسیار مشکل آفرین و حتی کشنده باشد.
آلرژی ها می توانند غذایی، پوستی ، دارویی و … باشند و این دامپزشک است که می تواند به شما در یافتن عامل آلرژی زا کمک کند.
آلرژی می تواند با یک یا چند علامت از علائم زیر بروز پیدا کند:
- خارش و قرمزی پوست
- ظهور کهیر و دانه هایی بر سطح پوست
- قرمزی چشم ها و اطراف دهان
- خارش چشم ها
- تنگی نفس
- استفراغ و اسهال (در صورتی که آلرژی غذایی رخ داده باشد)
- خون ریزی های گوارشی
یافتن عامل آلرژی زا می تواند گاه بسیار دشوار باشد چراکه اگرچه در کشورهای پیشرفته تست آلرژی مشابه تست در انسان ها انجام می شود و آلرژن های مختلف به داخل پوست تزریق می گردد تا عکس العمل بدن نسبت به مواد آلرژن مختلف بررسی و عوامل آلرژی زا مشخص می گردد اما در ایران دسترسی به چنین تست هایی وجود ندارد و در بسیاری موارد دامپزشک معالج تنها از روی علائم و کمک گرفتن از سرپرست حیوان برای بررسی محیط، مواد غذایی و دارویی که حیوان استفاده می کند، محل خواب و استراحت، میزان گرد و خاک در محیط، میزان گردش حیوان در خارج از منزل، گیاهان آپارتمانی و … به ماده یا مواد حساسیت زا پی میبرد.
بنابراین در صورتی که حیوان شما علائم حساسیت نشان می دهد بسیار مهم است که نظارت دقیقی بر محیط زندگی او داشته باشید و تمامی موارد مشکوک را به دامپزشک گزارش دهید.
در هر صورت حیوانی که علائم حساسیت نشان می دهد بایستی درمان شود واین درمان به معنای دریافت دارو و در صورت نیاز پمادها و داروهای تماسی جهت از بین بردن عوارض آزاردهنده آلرژی و دور کردن عوامل حساسیت زایی که در محیط زندگی حیوان هستند می باشد.
در صورتی که حساسیت غذایی وجود داشته باشد، یافتن ماده غذایی آلرژن می تواند کاری بسیار دشوار باشد و صبر و همکاری شما به عنوان سرپرست بیمار با دامپزشک معالج جهت پی بردن به ماده غذایی حساسیت زا را می طلبد.
دکتر بهاره آقابیگی- دامپزشک