حتما شنیده اید که می گویند در صورتی که گربه ای زخمی شود خودش با زبان زخم را تمیز خواهد کرد و بزاق او خاصیت ضدباکتری دارد!
چنین تصوری اگرچه کاملا غلط نیست اما بدان معنا نیست که بتوان بزاق گربه را یک ماده ضدعفونی کننده در نظر گرفت.
بسیاری افراد در مواجهه با گربه یا سگی زخمی تصور می کنند که خودش با لیسیدن زخم می تواند ضایعه ایجاد شده را درمان کند.
آنچه در بزاق سگ ها، گربه ها و حتی انسان ها می تواند خواص ضد باکتری داشته باشد مولکول های پپتید می باشد که خواص ضدباکتری بالایی ندارد و در طولانی مدت پاسخگوی حجم بالای باکتری هایی که وارد یک زخم می شوند نخواهد بود و تنها به طور مقطعی می تواند زخم را پاکسازی نماید.
گربه ها هنگامی که زخمی می شوند شروع به لیسیدن زخم می کنند این کار از دو جهت زخم را پاکسازی می کند:
- برجستگی های زبر شانه مانند روی زبان گربه تمامی بافتهای مرده و باکتری های روی زخم را برمیدارد و باعث می شود محیط زخم تا حدودی از مواد آلوده پاکسازی شود
- جریان بزاق که حاوی پپتیدهاست می تواند آلودگی های روی زخم را تا حدودی پاکسازی نماید
اما هیچ یک از این دو نمی توانند در درمان زخم های عمیق یا نوزایی پوست در محل زخم کارساز باشند و اتفاقا کاملا برعکس تصور شما ادامه پیدا کردن روند لیسیدن زخم می تواند باعث شود هر بافت تازه ای که ایجاد می شود توسط زبان برداشته شود و در نتیجه پروسه ترمیم زخم به تعویق بیافتد و در طول این مدت زخمی بدون پوست در معرض آسیب های بیشتر قرار گیرد و یا عفونت کند.
درست به همین خاطر است که پس از یک عمل جراحی یا در صورتی که گربه شما زخمی شده باشد دامپزشک معالج توصیه می کند از یک گردنبند الیزابت برای جلوگیری از لیسیده شدن زخم توسط گربه استفاده کنید.
با تشدید عفونت و ورود باکتری ها به خون از طریق مویرگ های اطراف محل زخم حتی ممکن است سپتی سمی (عفونت خون) رخ دهد و وضعیت گربه بسیار وخیم تر شود.
بنابراین در مواجهه با گربه یا سگی زخمی لازم است این تصور غلط را کنار بگذاریم که به زودی با لیسیدن زخم خودش درمان خواهد شد و اگر عمق زخم زیاد باشد و شدت ضایعه بالا باشد لازم است به او کمک شود تا ترمیم زخم به خوبی طی شود.
دکتر بهاره آقابیگی-دامپزشک