اسهال در گربه ها، علل و خطرات

به نام خدا

پیش از هر چیز لازم است بدانید اسهال چیست و چه موقع مواد دفعی حیوان خود را می توانید اسهال بنامید؟!
اسهال عبارتست از دفع مدفوعی که از حالت عادی شل تر باشد و تعداد دفعات دفع نیز بیش از 3 بار در روز باشد.
هرچه میزان مایعات دفعی بالاتر باشد، تعداد دفعات دفع بیشتر و سن حیوان کمتر باشد وضعیت اورژانسی تری را برای حیوان خانگی ایجاد می کند.
دلایل اسهال می تواند یکی از موارد زیر باشد:
1- بیماری های ویروسی که یکی از علائم آن اسهال است
2- بیماری های انگلی که این انگل ها می توانند از دسته کرم ها یا آمیب ها باشند
3- تغییرات ناگهانی تغذیه ای جیره
4- حساسیت های گوارشی
5- عفونت های دستگاه گوارش

حال چطور می توانیم این علل را از یکدیگر تفریق کنیم؟

  • احتمال بروز بیماری های ویروسی:
    اگر حیوان شما در طول زندگی خود به طور روتین واکسینه شده است (به این معنا که حداقل تمامی سه واکسن سال اول زندگی را دریافت کرده باشد) می توانید تا حدودی نسبت به منتفی بودن ابتلای او به بیماری های ویروسی مطمئن شوید.پ
  • احتمال بروز بیماری های انگلی:
    در خصوص احتمال ابتلا به انگل های گوارشی، در صورتی که درمان های ضد انگلی به طور روتین انجام میگیرد حیوان خانگی شما تنها در صورتی که غذای خام مصرف نماید، از برکه ها و راه آب های بیرون از خانه آب بنوشد، در تماس با مدفوع سایر حیوانات درمان نشده قرار بگیرد و یا در خصوص گربه ها در خاک غیر بهداشتی مثل خاک باغچه دفع انجام دهد ممکن است با وجود درمان ضد انگل باز هم به انگل های گوارشی مبتلا شود.
    در صورت ابتلا به انگل های گوارشی دفعیات حیوان شما ممکن است حاوی رگه هایی از خون تازه، مخاط (ترشحات خلط مانند) و یا کف مانند باشد و معمولا بویی شبیه به ترشیدگی دارد.
  • تغییرات ناگهانی جیره غذایی:
    همیشه باید تغییرات در جیره غذایی به صورت آهسته و تدریجی انجام گیرد. در صورتی که تغییرات جیره ناگهانی انجام گیرند ممکن است باعث بروز مشکلات گوارشی گردد که یکی از تظاهرات آن بروز اسهال می باشد.
    در صورتی که می خواهید از یک برند غذای تجاری به برند دیگر تغییر جیره دهید، باز هم لازم است این کار به طور تدریجی انجام گیرد. دستور العمل زیر به شما نشان می دهد چطور می توانید جیره غذایی را به صورت تدریجی تغییر دهید.

طبق این تصویر از چپ به راست طی دو هفته می توانید غذای جدید را جایگزین غذای قدیمی کنید.

  • حساسیت های گوارشی:
    حیوان خانگی شما ممکن است به یک یا تعداد بیشتری از مواد متشکله موجود در غذای خشک یا غذای خانگی حساسیت داشته باشد. این حساست غذایی ممکن است به مرور ایجاد شود و یا حتی در برخورد با ماده غذایی جدید به طور ناگهانی واکنش شدید نشان دهد. این واکنش نسبت به مواد حساسیت زا (آلرژن) ممکن است علاوه بر اسهال موجب استفراغ و واکنش های پوستی (مانند کهیر، قرمزی، خارش و…) شود و لازم است با مراجعه به دامپزشک مواد حساسیت زا شناسایی شوند و از داروهای مناسب جهت کاهش علائم حساسیت استفاده شود.
  • عفونت های دستگاه گوارش:
    باکتری های بسیاری هستند که در دستگاه گوارش به طور عادی و معمول زندگی می کنند که حتی افزایش جمعیت این باکتری ها می تواند با بروز علائم گوارشی همراه باشد؛ و یا با ورود باکتری های جدید وضعیت دستگاه گوارش دچار تغییر گردد.
    در صورتی که سگ شما عادت دارد استخوان یا مواد خوراکی را مخفی نماید ممکن است این مواد غذایی در محل های مخفی شده دچار فساد غذایی شوند و محلی برای رشد انواع باکتری های متاثر کننده گوارش شوند.
    در گربه ها نیز ممکن است چنین رخدادی اتفاق بیافتد. گربه های خانگی برخلاف گربه هایی که در خیابان از مواد غذایی باقی مانده در سطل های زباله استفاده می کنند، دستگاه گوارش حساس تری دارند بنابراین در صورتی که بخشی از غذای تر (مثل مرغ، کنسرو و …) مدت زمان طولانی تری در فضای باز و در دمای گرم باقی بماند محلی مساعد برای رشد باکتری ها میشود که در صورتی که توسط گربه مصرف شود می تواند مولد مشکلات گوارشی باشد.

در کلیه این موارد می بایست به نکات زیر توجه کنید و در صورتی که تغییری در شرایط حیوان شما ایجاد نشد بلافاصله مورد را با دامپزشک او در میان بگذارید.
1- سن حیوان شما:
توله ها و بچه گربه ها نسبت به کاهش مایعات و الکترولیت های بدن خود حساس تر از بالغین هستند؛ بنابراین لازم است اگر دفع مایعات در این حیوانات افزایش یافت یک مورد اورژانس تلقی شود که نیاز به مداخله فوری و برطرف کردن علت دارد
2- اصلاح جیره:
درصورتی که حیوان شما غذای باقی مانده از شب قبل را خورده است و حالا علائمی از سوء هاضمه را نشان می دهد لازم است غذای ساده مثل کته و ماست در اختیارش قرار دهید و در صورتی که دفع مایعات همچنان ادامه دارد با دامپزشک او تماس بگیرید.
3- در صورت وجود سایر علائم همچون استفراغ، بی حالی و گوشه گیری، بی اشتهایی و یا قطع مصرف غذا این یک مورد اورژانسی است که باید سریعا بررسی و درمان شود
نکته:
کم آبی بدن را در حیوانات خانگی میتوان با کشیدن پوست بین دو کتف به طرف بالا و اندازه گیری زمانی که طی می شود تا پوست مجددا به محل اصلی خود بر سطح بدن برگردد بسنجید. در صورتی که بازگشت پوست به سطح بدن بیشتر از 3-5 ثانیه به طول انجامد به معنای کم آبی بدن حیوان خانگی شما می باشد که لازم است در صورت کم آبی و عدم اشتها حتما مایعات وریدی دریافت نماید و در صورتی که به خوردن مایعات تمایل نشان می دهد، از سرم های خوراکی بهره بگیرید تا بتوانید فرصت کافی برای مراجعه به دامپزشک برای خود ایجاد کنید.
فراموش نکنید که تفریق این موارد ممکن است برای شما سخت باشد، ما در مجموعه پت آباد با خدمات دامپزشک آنلاین در خدمت شما هستیم.
دکتر بهاره آقابیگی-دامپزشک